Terugblik: St. Elisabeth Duckrace 1995

Geplaatst op Geplaatst in Nieuws

Om een traumahelikopterhaven te bekostigen organiseert het St. Elisabeth Ziekenhuis (nu ETZ (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis) genaamd) in september 1995 een badeendenrace. 20.000 Geadopteerde rubberen eenden worden te water gelaten in de Piushaven in Tilburg om aan de race te starten. Het eendje dat als eerste finisht, levert de hoofdprijs (een nieuwe auto) op gevolgd door eendjes die de ‘adoptie-ouders’ diverse prijzen bezorgen.

Helihaven

Het Tilburgse ziekenhuis bekostigt met de opbrengst van de badeendenrace de aanleg van een eigen helikopterhaven om slachtoffers van ernstige ongevallen zo snel mogelijk bij de Spedeisende Hulp te krijgen en direct medische hulp te verlenen. De overlevingskans kan hiermee vergroot worden en de kans op blijvend letsel wordt verlaagd.

Loten verkopen

In de maanden voorafgaand aan de race verkopen veel ziekenhuismedewerkers loten tijdens drukbezochte evenementen zoals de Tilburgse kermis. Door een lot te kopen adopteert men een rubberen eendje en maakt daarbij kans op één van de vele prijzen. Ook zijn de medewerkers te vinden bij winkels en supermarkten om loten te verkopen.

Op de wedstrijddag zelf komen de ‘adoptie-ouders’ naar de snelheidsrace kijken. Voorafgegaan door een programma voor de kleintjes worden de eendjes met lotnummers op hun rug te water gelaten.

Windstil

Doordat er weinig wind is, helpt de brandweer een handje om er wat vaart in te krijgen. Een notaris ziet toe op een rechtmatige race. De lotnummers van de winnende eendjes worden later bekendgemaakt op het Piusplein. Onderweg begeleidt de Voltharmonie de menigte. Alle 20.000 eendjes worden veilig uit het water gehaald.

Geslaagd

Het St. Elisabeth Ziekenhuis kijkt terug op een zeer geslaagde actie. Van de traumahelikopterhaven wordt ondertussen al jaren goed gebruik gemaakt.

Eric Jansens, Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis Tilburg.