Het goede doel

Het goede doel tijdens de Badeendenrace Tilburg is het Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant in Tilburg. Een ziek kind kan niet zonder zijn ouders. In Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Revalidatiecentrum Leijpark. Het Huis krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs, sponsoren en vrijwilligers.

Waarom deze Tilburgers de badeendenrace ondersteunen

Meteen na zijn geboorte namen de artsen Sam resoluut mee. Ze vertrouwden het niet. Zijn borstkasje had een puntvorm en Sam kreunde en steunde bij het ademhalen. "Dat was schrikken", zegt vader Sander. De artsen vermoedden een klaplong en dachten dat Sam het bij de bevalling misschien wat benauwd had gekregen. Voor de zekerheid lieten ze de kindercardioloog naar hem kijken. Sander: "Die maakte een echo van het hartje. Toen bleek dat dat niet links, maar rechts zat."

Ze verhuisden voor nader onderzoek van het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Daar werd op de CT-scan duidelijk dat er meer aan de hand was. Sam zou binnen een halfjaar geopereerd moeten worden. Een spannende, zeven uur durende openhartoperatie. Pittig, vonden ook de artsen: 'alsof je door de brievenbus in je voordeur de muren van je huis probeert te sauzen'. Maar het lukte: een adertje bij de holle ader werd geknipt, samengevoegd met een andere ader en in het hartje aangebracht.

Desondanks schrikken Sams ouders enorm toen ze hem na de operatie zagen: "Sam was helemaal opgezwollen. Maar hij deed alles wat hij moest doen. "Hij moest natuurlijk nog wel een tijdje blijven. Daarom logeerden Sander en Marieke in Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam. "Tot dan toe kende ik de naam Ronald McDonald Kinderfonds alleen van het collectehuisje aan de counter van McDonald's. Nu weten we wat het Huis betekent: echt een warm bad!"

Badeendenrace Tilburg parcour