Het goede doel

Het goede doel tijdens de Badeendenrace Tilburg is het Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant in Tilburg. Een ziek kind kan niet zonder zijn ouders. In Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Revalidatiecentrum Leijpark. Het Huis krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs, sponsoren en vrijwilligers.

Het verhaal van Tara

Het had niet veel gescheeld of Tara, de vijftienjarige dochter van Corinne en René, was er niet meer geweest. Ze werd geschept door een vrachtwagen en vocht maandenlang voor haar leven.

Tara was samen met een vriendinnetje onderweg naar de stad toen de meisjes halverwege werden geschept door een vrachtwagen. Drie maanden lang ligt Tara in coma. “Het moment dat ze wakker werd, kan ik me nog precies herinneren”, vertelt moeder Corinne. “Het was een zaterdagochtend in februari. We zaten aan haar bed en zagen ineens haar ogen opengaan. Dat moment was zó bijzonder. Na weken van onzekerheid konden we eindelijk weer contact maken met Tara. Nog nooit ben ik zo opgelucht geweest.”

Na vier weken in het Radboudumc in Nijmegen wordt Tara overgebracht naar Libra Revalidatie & Audiologie in Tilburg. Om zo dicht mogelijk bij haar dochter te zijn, verblijft Corinne in Ronald McDonald Huis & Huiskamer Middenwest-Brabant. “Hierdoor kon ik elke minuut die ik bij Tara mocht zijn, ook echt bij haar zijn. Dat was heel fijn. Daarnaast heb ik in het Ronald McDonald Huis veel lieve ouders leren kennen bij wie ik mijn hart kon luchten. Je zit immers toch allemaal in hetzelfde schuitje. Met één vrouw heb ik zelfs achttien weken doorgebracht. Er is daardoor een heel bijzondere vriendschap ontstaan tussen ons. Heel waardevol.”

Om ouders zoals die van Tara een thuis dichtbij hun kind te bieden hebben wij een Badeendenrace georganiseerd. Voor €5,- kan jij een badeend adopteren waarmee je kans maakt op leuke prijzen en dit geld komt rechtstreeks terecht bij het Ronald McDonald Huis in Tilburg.

Adopteer jij er ook eendje? Dat kan via badeendenracetilburg.nl/product/badeend/

Waarom deze Tilburgers de badeendenrace ondersteunen

Meteen na zijn geboorte namen de artsen Sam resoluut mee. Ze vertrouwden het niet. Zijn borstkasje had een puntvorm en Sam kreunde en steunde bij het ademhalen. "Dat was schrikken", zegt vader Sander. De artsen vermoedden een klaplong en dachten dat Sam het bij de bevalling misschien wat benauwd had gekregen. Voor de zekerheid lieten ze de kindercardioloog naar hem kijken. Sander: "Die maakte een echo van het hartje. Toen bleek dat dat niet links, maar rechts zat."

Ze verhuisden voor nader onderzoek van het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Daar werd op de CT-scan duidelijk dat er meer aan de hand was. Sam zou binnen een halfjaar geopereerd moeten worden. Een spannende, zeven uur durende openhartoperatie. Pittig, vonden ook de artsen: 'alsof je door de brievenbus in je voordeur de muren van je huis probeert te sauzen'. Maar het lukte: een adertje bij de holle ader werd geknipt, samengevoegd met een andere ader en in het hartje aangebracht.

Desondanks schrikken Sams ouders enorm toen ze hem na de operatie zagen: "Sam was helemaal opgezwollen. Maar hij deed alles wat hij moest doen. "Hij moest natuurlijk nog wel een tijdje blijven. Daarom logeerden Sander en Marieke in Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam. "Tot dan toe kende ik de naam Ronald McDonald Kinderfonds alleen van het collectehuisje aan de counter van McDonald's. Nu weten we wat het Huis betekent: echt een warm bad!"

Parcours Badeendenrace Tilburg 2019