Brabants Dagblad: 15.000 badeendjes racen deze zomer door de Piushaven

Geplaatst op Geplaatst in Nieuws

Woe 22 mrt: Een geel tapijt dobbert eind juli op het water van de Piushaven. Voor het goede doel nemen 15.000 badeendjes het tegen elkaar op tijdens een Badeendenrace.

door Bas Vermeer

De organisatie hoopt 15.000 badeendjes á 5 euro per stuk te verkopen. ,,In het water komt een trechter te liggen waar de eendjes doorheen moeten”, vertelt Sander Oord. ,,We kijken nog even hoe we de eendjes voort willen stuwen, met een brandslang waarschijnlijk.”

De eigenaren van de eerste eendjes over de ‘finish’ winnen een prijs.

Warme band
Oord is de kartrekker, hij organiseert het nieuwe evenement samen met verschillende partijen. De opbrengst gaat naar het McDonald Huis Middenwest-Brabant. Oord heeft een warme band met dat goede doel. ,,Toen mijn zoontje geopereerd moest worden, sliepen wij als ouders drie weken in een McDonald Huis.”

Kindermiddag
De vergunning voor de race is geregeld, de organisatie onderzoekt nog waar in de haven het evenement precies kan plaatsvinden. ,,We houden natuurlijk rekening met de vele boten die tijdens het hoogseizoen in de haven liggen.”

Het evenement valt bewust samen met de kindermiddag op de Tilburgse kermis. ,,We willen op de kermis een speurtocht met eendjes uitzetten die bij de haven eindigt.”

Het idee is om de Badeendenrace jaarlijks terug te laten keren. Over een paar weken kunnen de eerste eenden worden ‘geadopteerd’.

Het milieu
Het milieu gaat ons allemaal aan. Daarom zetten wij “geleende” herbruikbare eendjes in voor onze badeendenrace die al een aantal jaren in de vaart zijn. We halen ze allemaal uit de Piushaven na het evenement en zorgen ervoor dat we er niet “eendje” missen.  Ze gaan daarna allemaal terug om volgend jaar weer naar Tilburg te komen.